tisdag 2 mars 2010

Är ungdomarna dumma i huvudet?

De kan inte stava

Läs i forum, läs precis var du vill där dagens ungdomar skriver och du kommer att upptäcka en skrämmande sanning... De kan inte stava!
Varje gång jag ser dessa inlägg eller vad det nu kan vara så går en ilning längs ryggraden upp i nacken... Har dom inlärningssvårigheter? Är dom utvecklingsstörda? det är mina första frågor, och i sanningens namn så vet jag inte vad som hänt med dessa svenska ungdomar och förmågan att stava det svenska språket.

Finns det en orsak?

Jag ställde frågan till en lärare som fullständigt höll med om att det är en stor skillnad nu från förr.
Att det är en tragisk utveckling kan nog de flesta hålla med om, men är orsaken själva skolan och undervisningen? eller är det individen själv som bär skulden? Är det dataålderns fel? inte en blekaste aning.
Särskrivningar är mer regel än undantag och de mest enkla ord verkar vara de mest svåra att stava till.
Nu är det ju självklart inte så att detta gäller alla, men procentuellt sett så är siffran alarmerande mycket större nu än för de som föddes på 70-talet.

En teori

Teorier finns så klart, och det är att dagens ungdomar har tappat respekten för skolan, lärare och samhället i stort. Kan detta vara en orsak? Ja kanske, men som sagt, detta är en teori bland många.
Hur som helst så kan man summera detta med att säga så här:
Dagens skolungdom borde lära sig ordning och uppförande.
Mer respekt för lärare (och vuxna i övrigt)
På ren jävla svenska borde de som i gamla tider lära sig att veta hut.
Sluta chilla så förbannat och lär er ert egna språk, för det är inte svårt.

3 kommentarer:

  1. hej mats!
    nä problemet i dag e att där har kommit in denne apparat i värden och det gör folk dumma, för dom lär sig inte att se ordet som vi andra gjorde när vi gick i skolan.. här kommer där ett rött sträck,, nä tänker dom där e ett fel men dom kollar inte opp hur ordet stavs som vi fick lära oss.. idag e allt över denna burken.. tyvärr kram Pia

    SvaraRadera
  2. Kanske har det med föräldrar att göra, det finns även ett föräldraransvar i det hela... hur man väljer att finnas till för sina barn..

    SvaraRadera
  3. Blev för långt svar, så jag gjorde ett inlägg på min blogg istället...
    http://elma79.blogspot.com/

    SvaraRadera